TÜRLER
ARA PAPAĞANI (MACAW)
Diğer Adları: Ara Ararauna
Ortalama Boy: 82.5 cm
Ortalama Ömür: 50 yıl
Cinsiyet: Bilimsel tespit gerekir, dişilerin daha dar başları olabilir.
Üreme: Kuluçka 28 gün sürer, tüylenme 90 gün sonra olur.
Temel Özellikleri
İri yapılarına rağmen, papağan famülyasının bu fevkalade üyesi, eğer onlara genç yavrular verirseniz çok uysallaşabilir.
Orta Amerika'nın güneyinden Bolivya ve Uruguay'a kadar yayılmışlardır. Kökenlerine bağlı olarak boyutlarında doğal bir çeşitlilik vardır. Geniş bir oda oluşturacak büyüklükte, amacına uygun bir uçma kafesi temin edilirse, bun capcanlı araları evde barındırmak zor olmayabilir.
Beslenme ve Barınma
Kaliteli tohum karışımı, büyük fıstıklar, papağan topakları, meyve ve yeşil gıda verilebilir. Aralar, beslenme konusunda diğer birçok papağan türü gibi tutucu değildirler. Özellikle elde yetiştirilmiş yavrular, geniş çeşitlilikte gıdaları deneyebilirler.
İçeride rahat olabilmeleri için, geniş ve amacına uygun bir uçma kafesinde barındırmak gerekir. Bir ev arası gürültücü olabilir, tabi ki evde sıkılmaması veya tüy koparma gibi kötü alışkanlıklar edinmemesi için fazlaca dikkate ihtiyacı olacaktır.
Kuvvetli gagaları ile, evdeki mobilyalara zarar vermelerini önlemek için araları kontrol etmeniz gerekebilir.



SÜLFÜR KAKADU
Adı: Sülfür Kakadu
Latince adı: Cacatua galerita
Boyu:50 cm
Ortalama Ömrü: 40 Yıl
Bakım Zorluğu: Orta-Zor
Ses Seviyesi: Yüksek
Konuşma Yeteneği: Orta
Özellikleri: Çok oyuncu ve kolay evcilleşebilen bir türdür. Bütün kakadu türlerinde olduğu gibi bağırma olayına karşı iyi eğitilmesi gerekir.
Temel Özellikler
Yaklaşık 32 cm civarında olan bu kakadular, en küçük türler arasında sayılmaktadır. Tüylerinin rengi kar beyazdır. Kafa üstündeki tüyler ise, hafif somon rengindedir. Yavru ve genç kuşlarda bu somon rengi belirgin değildir.
Tüylerin kulak kapakları denilen kısım, kanat altları ve kuyruk bölgesi ise sarı ,ve burun (gaga) üstünde olan kısım ise pembemsi bir tondadır. Gaga rengi daha çok açık-gri (beyaz-gri) dir.Ayak renkleri gri olur. Erkeklerde ve daha yavru ve genç olanlarda göz rengi koyu-kahverengidir ama dişilerde ise bu göz rengi kızıl-kahverenginde olur. Göz etraflarında ise beyaz bir halka vardır.
Beslenme şekli;
Doğal ortamlarında, fazla besin kaynakları yoktur. En çok bilinen özellikle mısır ekim alanlarına dalıp bunları talan ettikleridir.
Evcil bakımda ise tohum ve çekirdeklerden oluşan karışımların yanı sıra, kabuklu pirinç, haşlanmış mısır bol miktarda taze meyve ve sebzeler, ayrıca üzerinde çiçekleri ve tomurcukları olan taze ağaç dallarından ve üzümler verilmelidir. Düzenli olarak da vitamin ve minerallerden almaları gerekir.
Üreme şekli;
Doğal yaşam alanlarında yuvalarını ağaç kovuklarına yaptıkları ve tüm yıl eşleştikleri bilinir. Genelde kuluçkaları en fazla 2 yumurtadan oluşur.Yavrular 8. hafta sonunda yuvadan uçacak düzeye gelirler. Kuluçka döneminde dıştan gelecek rahatsızlıklara karşı agresif olabilirler.Mümkün olduğunca sakin bir kuluçka geçirmeleri sağlanmalıdır.
Evcil olarak bakımları;
Yavru yada genç olarak alınmaları tavsiye edilir. Genelde alıştıklarında çok sıcakkanlı bir türdür. Sahiplerine güveni geldiğinde çok aktif ve hareketli olurlar ama bunun yanı sıra çokta gürültücü olabilirler. Eğer eğitilirlerse çok güzel taklit yapabilme (değişik ses ve efektleri) yeteneklerinin yanı sıra kelime de öğrenirler.
Hastalık;
Bu türde olan bir sorun da, kısa adı PBFD (Psittacine Beak and Feather Disease) olan bulaşıcı virüse yakalanma risklerinin olmasıdır. Bu virüse yakalanmış bir papağanı tüy oluşumunda ki genel bozukluktan ilk anda fark edersiniz. Bunu takip eden diğer belirtiler ise; tüylerde kırılmalar, gaga ve tırnaklarda deformasyonlar, kafa üstünde ve gövde de bölgelerde açılmalar (tüysüz bölgeler), iştahsızlık ve ishaldir. Zaten bu virüse yakalanmış bir papağan en geç 6 ila 12 ay içinde ölür.



JAKO
Diğer Adları: Psittacus Erithacus
Ortalama Boy: 32.5 cm
Ortalama Ömür: 50 yıl
Cinsiyet: Bilimsel tespit gerekir.
Üreme: Kuluçka 29 gün sürer, tüylenme 90 gün sonra olur.
Temel Özellikleri
En iyi bilinen ve en yetenekli papağanlardan biridir. Evlerde beslenen Afrika grisi, geçmiş yıllarda gittikçe artan miktarda üretilmişlerdir.
Eğer bir ev kuşu arıyorsunuz, bu genellikle iyi seçilmiş, elde yetiştirme bir kuş anlamına gelir. İşte, Afrika gri papağanı sizin için muhteşem bir arkadaş olabilir, üstelik siz aldıktan yaklaşık altı ay sonra da konuşmaya başlayabilir.
Beslenme ve Barınma
Topaklar, meyva ve yeşil gıdayla güçlendirilmiş kaliteli papağan karışımı verilebilir.
Bu papağanlar bilhassa gürültücüdürler, dolayısıyla kuşhane ya da evde barındırabilirsiniz. Yetişkin kuşların, kuşhanede uysal olmaları beklenmemelidir.
Eğer değişken iklimli bir yerdeyseniz, papağanınız da kışları dışarıda kalmaya alışkın değilse, ilk kış için ılıtılmış bir kuş odasına koyulmalıdır.
Üreme
Çiftlere sağlam bir folluk verilmelidir. Afrika gri papağanlarının üretilmesinde uygunluk çok önemlidir. Daha önce yuvalamış ya da zamanlarını bir arada geçiren ve gagaları ile birbirlerinin tüylerini düzelten çiftleri seçmek gerekir.
Erkek kuşlar, bazen daha koyu sırtları ile ayırt edilebilir, fakat bu aynı zamanda kuşların kökenini gösterir. Üreme sezonunda, çiftleri ayrı bir yerde barındırmak iyidir.


SULTAN PAPAĞANI
Diğer Adları: Nymphicus Hollandicus, Kokatiyel
Ortalama Boy: 30 cm
Ortalama Ömür: 18 yıl
Cinsiyet: Dişilerin erkeklerde daha mat yüz rengi vardır, kuyruklarının alt yüzünde çizgilenme vardır.
Üreme: Kuluçka 18 gün sürer, tüylenme 28 gün sonra olur.
Temel Özellikleri
Avustralya'nın yerlisi olan kokatiyel, muhabbet kuşları gibi 1840'lı yılllarda Avrupa'da görülmüş, ve kısa zamanda kolaksiyonlarda üretilmiştir. Neşeli doğası, sessiz ve kibar mizacı, kokatiyeli tüm dünyada hem ev hayvanı hem de kuşhane kuşu olarak avikültürel favoriler arasına katmıştır. Koleksiyonlarda küçük ispinozlar arasında bile güvenle barındırılabilecek kadar kibardır.
Beslenme ve Barınma
Sade kanarya yemi, elam, ay çiçeği, yeşil gıda verin. Bu dayanıklı kuşu (19 SWG) ağ gözlü kuşhanede barındırın.
Üreme
Kokatiyel, yılın her zamanı üreyebilecek kadar üretkendir. Soğuk aylarda, üremem oranı belirgin olarak azaldığından üremekten vazgeçmesi için folluğu alın. Havalar yine ısınmaya başladığında yine yerleştirin.


CENNET & SEVDA PAPAĞANI
Adı: Cennet
Latince adı: Agapornis Reseicallis
Boyu:15cm
Ortalama Ömrü:10 Yıl
Bakım Zorluğu: Kolay
Ses Seviyesi: Yüksek (Çok tiz ve insanı rahatsız edebilen bir sese sahiptir)
Konuşma Yeteneği: Yok
Özellikleri: Çok canlı renklere sahip olan pek çok türü bulunmaktadır. Üretimi diğer türlere göre daha kolaydır. Çoğu tür gibi cennet papağanları da, gerek ticaret gerekse göç yoluyla tüm dünyaya yayılmışlardır. Günümüzde Türkiye’de bile vahşi olarak doğada yaşama ayak uydurabildikleri bilinmektedir. Guruplar halinde yaşayan sosyal papağanlardır. Sıcak ve nemli iklimi severler.
Renkleri ve Boyutları:
Kısa kuyrukludurlar. Bu özellikleri ile çoğu zaman papağan dünyasının en küçük üyeleri olarak adlandırılırlar. Türlerine göre renklerinde farklılık gösterirler. Tüm renkleri canlı ve parlaktır. Çoğunlukla parlak yeşil ağırlıklı renklere sahiptirler.
Cennet Papağanı Cinsiyet Ayrımı Erkek Dişi Farkı:
Erkek ve dişi farkı Abyssinian Lovebird dışında görünüşte ayırt edilemeyecek gibidir. Cinsiyetin kesin olarak belirlenmesi DNA testiyle belli olmaktadır. Ancak dişilerin kuyrukları yelpaze gibi açık şekilde, erkeklerinki ise daha düzgün ve uca doğru sivrilir şekildedir. Ayrıca dişi kuşlar tünekte veya ağaç dalında tünemiş durumdayken ayaklarını erkek cennet papağanından daha ayrık tutar.
Beslenme:
Doğalarında aynı muhabbet kuşları gibi, çiçek ve bitki tohumları, ayçiceği tohumu (bildiğimiz tuzsuz çekirdek) yeşil yapraklı sebzeler, meyveler ile beslenmektedirler. Hazır yem olarak muhabbet kuşu için hazırlanmış paket yemler cennet papağanınız için de uygundur ama sadece hazır yem beslenme için yeterli değildir. Her gün mutlaka taze meyve ve sebze verilerek vitamini bu şekilde almaları sağlanmalıdır. Meyvelerin tümü kabul edilir olmakla birlikte, yüksek su içerikleri nedeniyle isale sebebiyet vermemek için küçük miktarlarda sunulmalıdırlar. Ayrıca meyve çekirdekleri toksik etki yapacağı için mutlaka ayıklanmalıdır. Günlük olarak verilebilecek karışım nijer, akdarı, keten tohumu, yulaf, mevsimine göre elma, muz, portakal, kayısı, şeftali, üzüm şeklinde olabilir.
Sebzelerden yeşil ve kırmızı biber, brokoli, karahindiba, bezelye, kereviz, mısır, taze fasulye verilebilir. Erişkin bir cennet papağanına ek olarak fındık, fıstık (kabuksuz olarak), ceviz, pişmiş tavuk, yağsız ve tuzsuz peynir, yağsız yoğurt, pişmiş yumurta, pirinç, düşük şekerli düşük sodyumlu tahıl gevrekleri ve bunun gibi besinler verilebilir. Daha önce muhabbet kuşu konusunda değindiğimiz gibi toksik etkisi ile ölüme sebebiyet verebilen avokado, çikolata, elma çekirdeği asla verilmemelidir. Yağ ve tuz oranı yüksek besinlerden kesinlikle kaçınılmalıdır.
Ek olarak kafeslerinde mineral takviyesi sağlayıcı gaga taşı (mürekkep balığı kemiği) bulundurmak gereklidir.
Çiftleşme ve Üreme:
Evde üretim için oldukça uygun papağanlardır.
Yavru almak istenildiğinde unutulmaması gereken en önemli husus aynı türleri birbiriyle çiftleştirmektir. Farklı türlerde cennet papağanlarının çiftleşmesinden %90 oranında ya sonuç alınamamakta, ya doğar doğmaz ölen yavrular elde edilmekte ya da sakat yavrular alınmaktadır. Bu hususa özellikle dikkat edilmesi gereklidir.
Erişkin cennet papağanları üreme dönemlerinde her zamankinden daha gürültücü ve sinirli olabilirler. Agresif tavırlar sergileyebilirler.Çiftleşme olduktan sonra dişi cennet 10 gün içinde hepsi birer gün arayla olmak üzere 4-8 yumurta yapar. Kuluçka 22 ila 30 gün kadar sürer.Yavrular yuvadan 38-45 gün sonra çıkmaya başlarlar. Yuvadan çıktıklarında tamamen anne babadan bağımsız değildirler. Tamamen bağımsız hareket edebilmeye yuvalıktan çıktıktan yaklaşık 2 hafta sonra başlarlar.



PAKİSTAN (İSKENDER) PAPAĞANI
Familya: Psittacula
Adı: İskender Papağanı (Alexandrine Parakeet)
Latince adı: Psittacula Eupatria
Boyu:58cm
Ortalama Ömrü:35 Yıl
Bakım Zorluğu: Kolay-Orta
Ses Seviyesi: Düşük
Konuşma Yeteneği: Yeteneği 1-2 kelime ve birkaç ıslık ile sınırlıdır
Özellikleri:
İskender papağanı (Psittacula eupatria), papağangiller (Psittacidae) familyasına ait bir papağan türü. Diğer bir, "İskender papağanı" olarak adlandırılan daha küçük bir türden (Psittacula krameri) ayırt edilebilinmesi için büyük İskender papağanı da denilir
Tüyler yeşil, gaga kırmızı renktir.
Erişkin erkek, siyah bir boyun halkası ve pembe ense bandına sahiptir, dişi kuş ve olgunlaşmamış her iki eşeyde de hiçbir boyun halkası veya gölge gibi soluk-koyu gri boyun ve açık ense bantları (Çevreden daha açık renkli) yoktur.
Uzun kuyruk tüyleri dâhil ortalama 40 cm ölçülürler.
Ortalama tek kanat uzunluğu, 15-17,5 cm kadardır.
Kuyruk toplam uzunluğun büyük bir kısmını oluşturur.
Hızlı uçar, güçlüce kanat çırparlar, uçuşta çığlıksı sesleri duyulur ve ağaç kovuklarında yuva yaparlar
Özellikleri:
Bakımı kolay ve yeni başlayanlar için uygun bir türdür. Erkekte pembe-siyah bir halka bulunurken (solda) dişide bu durum gözlenmez. Benzer pek çok papağan olduğundan satın alırken dikkatli olmakta fayda vardır
Türkiye'de bulunan bu papağan türünden birisi olan İskender papağanı ayrıca Pakistan, Afganistan ve Hindistan gibi Asya ülkelerinde de bulunur. Diğer papağan türlerinden soğuğa karşı daha dayanıklı olan bu tür, Neozoon (yeni yabancı tür) olarak Almanya/Köln, İngiltere/Londra, Japonya/Tokyo, ABD/New York gibi büyük şehirlerin parklarında sürüler halinde de görülebilir.
Üreme:
Üremek için, ağaçlara çoğunlukla kendilerinin açtığı kovuklara 2–4 yumurta koyarlar. 20–25 gün içinde yumurtadan çıkan yavrular hem anne hem baba kuş tarafından beslenilir. 6 hafta sonra yavrular yuvayı terk eder.

